HOUSE KE
PROJECT NAME

HOUSE KE

 

CATEGORY
HOUSE
YEAR
2011.06
AREA
Kitaadachi-gun, Saitama
OUTLINE
Home in residential area in Saitama Prefecture, Japan. The design, which allows for flexible use of the inside of the house and adaptability to changes in the outside surroundings, nonchalantly gives a peak into the individual lifestyle of the homeowners through its unique shape.
HOUSE KE
The design of the house can be broken up into several main functions: the entrance, living room, dining area, kitchen, bedrooms, and bathroom. These individual functions are separated into different box-like structures. If you look at the different boxes, their size and arrangement are based on their functions and relationships. This is clear even from the outside of the building.
HOUSE KE
HOUSE KE
This is one approach employed by Ryoji Iedokoro.
This architectural approach is most useful when dealing with an irregularly shaped plot and when there’s a chance of adding or removing buildings to the structure in the future.
Since there was a strong possibility for changes to the structure in the future, HOUSE KE required this built-in flexibility. As a result of the approach, it’s possible to add or remove “boxes” in the structure without losing a sense of balance in the overall design.
The use of white, black and grey for the outside walls creates an added sense of separation for each individual box. Nevertheless, the internal living spaces such as the living room, dining area and kitchen are integrated together around an internal garden within the structure, achieving a sense of connectivity.
This design brought to life through the assembly of different boxes, not only achieves a high level of flexibility, but, instead of being dull and uninteresting as you might expect when you hear the word “box”, rather allows for the individuality of the homeowners’ lifestyle to shine through with the separation of living spaces in the design visible from the outside.
HOUSE KE
text by salta