HOUSE KW
PROJECT NAME

HOUSE KW

 

CATEGORY
HOUSE
YEAR
2011.03
AREA
Chiba-shi, Chiba
OUTLINE
Suburban home in Chiba Prefecture, Japan. Resembling boxes being placed next to each other, the design was born out of questioning what a typical home design should look like.
HOUSE KW
As with many Ryoji Iedokoro designs, the conventional “nLDK” approach is not strictly followed and the goal is to achieve a design and space that can flexibly fit the lifestyle of the actual homeowner and family using that space.
HOUSE KW
HOUSE KW
HOUSE KW
Especially, considering the irregularly shaped plot for the home, the design for HOUSE KW aims to build itself around the lifestyle of the homeowners.
By going against the conventional “nLDK” format, it’s possible to look at each segment of the living space based on its functionality. You can then decide how much space or volume is required for that particular part of the house, or what lighting and airflow would be appropriate for that particular space. By keeping this in mind, it’s possible to either strengthen or relax the sense of connectivity between the different “boxes” to match their respective functions and relationships.
If you look carefully, you’ll notice that this approach of building the structure around the homeowners’ living environment translates into differences in height of the ceilings. For instance, the high ceiling of the living room creates a spacious environment while the lower ceiling of the dining area allows for a more intimate environment. These differences in size and shape between the living spaces are visible from the outside.
HOUSE KW
Although from an external perspective, the design might look very random, everything is strategically planned to fit the homeowners’ lifestyle. Even details such as the location of the windows are meant to obstruct the views from the outside while allowing occupants to see the greenery of the surrounding hillside from within their home.
Although different from conventional house designs, this collection of boxes build around the people living there creates a home naturally adapted to the lifestyle of the homeowners.
HOUSE KW
text by salta