HOUSE  W
PROJECT NAME

HOUSE W

CATEGORY
HOUSE
YEAR
2010.10
AREA
Saitama-shi, Saitama
OUTLINE
Two-generation residential home composed of three box-like structures on a large plot, with a central component that while being like a hallway is also like a room, and despite being indoors feels like it’s outdoors at the same time.
HOUSE W
The homeowners are a husband and wife with two children that also have the husband’s mother living with them. This two-generation home with five people living together required special considerations and ingenuity.
With the ageing population in Japan, we can expect these types of household structures to become more common. While having a close relationship, a sense of independence in the individuals’ lifestyles is also necessary. The design aims to avoid the complications that sometimes arise when living with ones stepparents.
HOUSE W
HOUSE W is composed of three white box-like structures. In the space between these white boxes, you’ll find a black T-shaped area, creating a hallway-like space that, despite being indoors, feels open and separate from the rest of the structure.
Using materials that resemble cold stones or teppan iron plates and having the floor of the black hallway area extend past the floor-to-ceiling glass window to the outside gives the sensation of being outdoors despite being inside the home.
HOUSE W
HOUSE W
HOUSE W
HOUSE W
This ambiguity creates a neutral space where people can get away from the pressures of living under the same roof and have more informal conversations. Especially when dealing with a multi-generation household, this type of neutral area in the home can be very important.
The wide area compared to a conventional hallway allows for the placement of stairs, entrances to the washrooms and even a lounge chair. This creates an environment where casual conversations can take place as the residents pass each other while moving through the home.
With the division of the main living spaces as well as creating a neutral area in the home to facilitate informal communication, the design aims to achieve an environment adapted to the unique needs of a multi-generation household.
HOUSE W
text by salta